Baka gott bröd!

brodFörstora

Häng på senaste kökstrenden – sätt en surdeg!
Det bubblar och jäser i många kök därhemma. Har du inte testat att baka med surdeg än så är det hög tid – det är inte svårt alls men kräver en rejäl dos tålamod eftersom degen ska vila i flera dagar.

En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Låter du den stå ute i rumstemperatur så bildas mjölksyrabakterier och naturliga jästsvampar. Får du surdeg över kan du ha en vilande i en glasburk i kylen och plocka fram när det är dags att baka. Ta helst ut den ett dygn innan bakningen och späd med vatten och mjöl så att den är tjock som en våffelsmet. Efter en stund vaknar den till liv och börjar bubbla. Att baka med vanlig jäst och surdeg samtidigt är ett enkelt och bra sätt för alla som vill baka ett riktigt gott surdegsbröd hemma.

Här kommer ett grundrecept på råsurdeg från surdegsfantasten Martin Johansson som är aktuell med boken Surdegsbröd och bloggen Pain de Martin

Dag 1, morgon:
100 g (1 dl) ljummet vatten, 30 g (1/2 dl) rågmjöl
Rör ihop vatten och mjöl i en glasburk som rymmer minst en halv liter. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20–25 grader.  Testa skåpet ovanför kylskåpet, där brukar det vara lagom varmt. Låt blandningen stå i tre dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.


Dag 4, morgon:

100 g (1 dl) ljummet vatten, 90 g (1 1/2 dl) rågmjöl
Tillsätt vatten och mjöl och rör om. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.


Dag 4, kväll:

100 g (1 dl) ljummet vatten, 60 g (1 dl) rågmjöl
Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegen vuxit en hel del. Om jäsprocessen inte kommit igång, låt den stå i ytterligare 10–12 timmar. Doften är dock inte enbart angenäm, och surdegen behöver utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom cirka 50 gram (1/2 deciliter), fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

Dag 5, morgon:
Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som liknar chokladmousse är den klar.

 






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0