Sommarens bästa läsning.

Att ligga raklång på stranden en hel dag är lika underbart som smältande isglass är irriterande. Här är de nya böckerna som vi helst tar med som sällskap.

OM DU SAKNAR SYSTRARNA BENNET:
Miss Mary Bennets självständighet
(Colleen McCullough)

❦ Glöm Lizzy och Mr Darcy, de är gårdagens nyheter! I alla fall enligt Törnfåglarna- författaren som har skrivit en spin off-bok på Jane Austens underbara Stolthet och fördom. Den här gången är det mellan systern Mary Bennet som får stå i strålkastar ljuset. Hon bojkottar systrarnas faiblesse för äktenskap och börjar hjälpa landets fattiga i stället efter att ha läst artiklar skrivna av en mystisk skribent.

OM DU VILL BLI BERÖRD:
Lila hibiskus
(Chimamanda Ngozi Adichie)

❦ Kambilis pappa är en hjälte. Han driver en tidning som ifrågasätter korruptionen och maktmissbruket i det Nigerianska samhället och skänker massa dineros till välgörenhet. Till och med Amnesty hyllar honom, för sjutton. Men under ytan är han en annan man. En man som styr sin familj med järnhand och dekorerar både sin frus och sina barns kroppar med blåmärken. Här har du en bok om familj, maktkamp och uppror. Näsduk, någon?

OM DU ÄLSKAR ROMANTIK:
Gargoylen
(Andrew Davidson)

❦ En bilolycka förändrar allt för bokens berättar röst. Han får ärr som förvandlar honom till ett monster. Men så träffar han en kvinna som släpper en lagom twisted bomb: De två har varit älskande en gång i tiden. Närmare bestämt i medeltidens Tyskland. Kärlek som sträcker sig över tid och rum – juicy!

OM DU ÄR NEW YORK-FRÄLST:
Just kids
(Patti Smith)

❦ Patti Smith är inte bara kvinnan bakom den briljanta låten Because the night – hon är även en cool katt. Basta. I början av 70-talet hängde hon i New Yorks avantgardiska kulturkretsar med folk som Bob Dylan, Janis Joplin och Andy Warhol. Och nu bjuder hon med oss som åskådare (eh, okej, läsare). Vi applåderar entusiastiskt. Och bannar dem som stör oss när vi vältrar oss i drömmar om NYC och rock.

OM DU VILL BETA AV KLASSIKER:
Mästaren och Margarita
(Michail Bulgakov)

❦ Ta en mystisk främling, tillsätt en naken kvinna, en man i jockeymössa och en jättelik, cigarrökande svart katt och du har ingredienserna till en klassisk roman. För det är just det gänget som drar in i Moskva någon gång på 30-talet och sätter i gång en våg av mystiska händelser i boken som står på mångas
”måste läsa”-lista. Passa på att plöja den nu när den kommer i nyutgåva.

OM DU SÖKER SPÄNNING:
Rörmokaren
(Viggo Cavling)

❦ Diplomatsonen Mårten Leijon jobbar som rörmokare åt Socialdemokraterna. Det vill säga xar ”läckor” och löser partiets akuta problem. Typ försöker muta en fotograf som har fångat en otrogen justitieminister på bild. Men ingenting går enligt planerna och snart handlar allt om liv och död. Precis som det bör i spänningsromaner.

OM DU VILL SLUKA SKVALLER:

Oprah – a biography
(Kitty Kelley)

❦ TV-drottningen Oprah Winfrey har alltid hävdat att hon kommer från en superrisig barndom. I den nya biogra n om henne hävdas det att hon har överdrivit misären. Rent av ljugit för alla. Åh, det är ju löjligt smaskigt! Och smask = bra sommarläsning.

 

 


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0